Senioren Dijk & Waard

0

Bos der Omarming, herdenkingsplek in natuurgebied Geestmerloo

Tim Snijders 10 maart 2020

HEERHUGOWAARD/ALKMAAR – Annette Valent, wethouder van de gemeente Heerhugowaard, ontving vrijdagmiddag 6 maart symbolisch de eerste steen voor het labyrint, dat zal worden aangelegd in het Bos der Omarming in recreatiegebied Geestmerloo. Ze kreeg de steen uitgereikt door Jan Alleman en Willeke de Jong, bestuursleden van de Stichting Het Bos der Omarming. Al elf jaar is deze organisatie bezig locaties in natuurgebieden te vinden waar herdenkingsbomen kunnen worden geplant door overleden kinderen. In het najaar van 2018 werden in natuurgebied Het Wildrijk in Sint Maartensvlotbrug de eerste bomen geplant; komend najaar moet dat ook in natuurgebied Geestmerloo gaan gebeuren. 

Stichting Het Bos der Omarming heeft de afgelopen jaren heel wat hobbels moeten nemen om daar te komen waar ze nu is. “Door te blijven volharden is het ons gelukt”, aldus penningmeester Jan Alleman. Het idee om een herdenkingsbos te creëren ter nagedachtenis aan overleden kinderen, is ontstaan door sterfgevallen in de eigen omgeving van de bestuursleden. Willeke de Jong, voorzitter van de stichting: “Na het overlijden van je kind ziet de toekomst er plotseling heel anders uit dan je voor ogen had. Voortdurend vinden er confrontaties plaats met het leven waarin je kind niet meer meegroeit. Zo zijn er vele geluksmomenten van jou en je kind ontnomen. In het bos kun je aandacht en vorm geven aan het kwetsbare gevoel iemand te missen. Je kunt het bos bezoeken en zien groeien in alle seizoenen. Je kunt bijvoorbeeld gaan picknicken op de geboorte- of sterfdag van je kind, je kunt er met de broers en zusjes spelen en ravotten, je kunt er zijn wanneer je wilt. In tegenstelling tot een begraafplaats met het gesloten karakter en de nadruk op zwaarte en verdriet.”

Tijd speelt geen rol

Overigens kan iedereen een boom planten voor een overleden kind: ouders, maar ook grootouders, schoolklassen of sportteams. Jan: “Het maakt ook niet uit wanneer het kind overleden was – recent of jaren geleden – en hoe oud het kind was toen het overleed. Dat kan dus net zo goed een ongeboren kind zijn als een kind dat de volwassen leeftijd heeft bereikt. Het bos verbindt de bezoekers met elkaar. Het is bewust een openbaar recreatiegebied waar je gevoelens deelt als je door het bos wandelt. En waar je inspiratie en krachten op kunt doen voor het leven.”

Zeven boomsoorten

Willeke: “Het is een monument ter nagedachtenis aan overleden kinderen en hun talenten. Talenten die het kind niet verder heeft kunnen ontplooien, maar die ons inspireren in het verdere leven. De bomen gaan op in het bos en het bos zal ook als bos worden onderhouden, bijvoorbeeld tijdens speciale onderhoudsdagen waar mensen zich voor kunnen aanmelden.” Het herdenkingsbos wordt gemarkeerd met enkele grote keien. “Keien vergaan niet, zij zijn voor eeuwig. Zij symboliseren de kracht die mensen kunnen opdoen in dit bos, het zijn de ankers van het leven.” Ouders kunnen uit zeven boomsoorten kiezen; bomen met elk hun eigen karakter, eigenschappen en symboliek die mogelijk aansluiten bij het karakter van hun kind. Was het uitbundig of juist ingetogen, een laatbloeier, sierlijk of eerder stevig geworteld? Jan: “Van de gemeente Heerhugowaard hebben we een flinke hoeveelheid bloemzaden ontvangen waarmee we het bos verder kunnen vormgeven.”

Ambassadeur

Wethouder Annette Valent draagt het initiatief een warm hart toe en hoefde niet lang na te denken toen ze gevraagd werd ambassadeur te worden van de stichting Bos der Omarming. “Ik vind dit een heel mooie manier om met het verlies van een kind te kunnen omgaan. Deze invulling past beter bij een kind dan een sobere begraafplaats. Zelf heb ik er gelukkig nooit mee te maken gehad, maar ik denk dat iedereen zich kan voorstellen hoe heftig het is om een kind te moeten missen. Mooi dat deze kinderen en hun talenten nu voortleven in een bos.”

Actie ‘Steentje bijdragen’

De stichting krijgt gelukkig van alle kanten (financiële) steun, waaronder van JCI Heerhugowaard en Stichting Lief Langedijk, maar hoopt dat ook anderen het initiatief willen steunen. Jan: “Wij willen graag een bijzonder ontmoetingsplein creëren in het Bos der Omarming in Geestmerloo, dat gestraat wordt als het labyrint van Chartres. Niet alleen een opvallende blikvanger maar ook en symbool: het labyrint staat voor de weg naar binnen en de weg naar buiten, zonder te verdwalen en het centrum kun je vertalen als je bron of de liefde. We hopen dat mensen hier letterlijk een steentje aan willen bijdragen. Dat kan door € 10,- over te maken op bankrekeningnummer NL60 TRIO 0338 5063 57 onder vermelding van ‘Steentje bijdragen’. Dit rekeningnummer kan ook gebruikt worden door iedereen die onze stichting een warm hart toedraagt en een donatie wil doen.”

Meer weten over de stichting? Kijk hier.

Inloggen op uw account

Kunt u zich niet meer herinneren wat uwwachtwoord is ?

Schrijf je in voor deze site!